Početna Usta Usta Angina Angina

 

Usta

Angina

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

Recept 1 Recept 2 Recept 3

 

Angina je oboljenje krajnika sa gnojnim kesicama. Praćena je sa glavoboljom i temperaturom. Nastaje zbog: kvarnih zuba, hladnih pića, vrućih pića, oboljenja nosa, sinusa, guste prašine, jako začinjenih i zaljućenih jela, prljavog posuđa, ljubljenja s bolesnim osobama i duvana. Za vreme ove bolesti dolazi do malaksalosti i gubljenja apetita, teško se guta, teže se govori. Treba ležati u postelji.

 

Recept 1

Uzeti što više mladog koprivinog lišća, sitno ga iseckati i tucanjem u avanu napraviti gustiš, tj. gustu kašu. Uzeti 200 grama ove kaše i izručiti zajedno sa 100 grama meda u litarsku flašu. Zatvoriti flašu i držati u toploj sobi nekoliko dana. Za to vreme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga koristiti na svaki sat po 1 supenu kašiku ove melase. Bolest će za jedan dan proći.

Pre i posle jela grgljati sa 100 grama soka od borovnice (Vaccinium myrtillus) i 2 kašike soka od limuna (Citrus medica).

 

Napomena

Za vreme angine mora se držati dijetalna ishrana. Ne smeju se jesti zamašćena, zabiberena, jako zasoljena, zapaprena i zaljućena jela niti suhomesnati i konzervisani proizvodi. Ne pušiti ni piti alkohol. Jesti kašasta, mlaka jela sa više tečnosti i piti voćne sokove.

 

Oglasi