Početna Debelo crevo Debelo crevo Dijeta kod oboljenja debelog creva Dijeta kod oboljenja debelog creva

 

Debelo crevo

Dijeta kod oboljenja debelog creva

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

 

Ne sme se pušiti.

Nikako piti: vino, rakiju, pivo, žestoka alkoholna pića, hladna pića, kisele voćne sokove, kao ni mleko u početku bolesti.

Ne treba jesti zapaprena, zaljućena, zamašćena, zakiseljena, zabiberena jela, sve vrste mesa, ribe, jaja, masne supe, mleko, čokolade, zakiseljene čorbe, razna jela sa jajima, crveni patlidžan, sirovo voće, kupus, bob, grašak, sočivo, vruć i svež hleb i hladna pića. Nikako jesti suhomesnate i konzervisane proizvode.

Treba jesti za doručak: kašaste, brašnaste i skrobne čorbe sa parčetom jučerašnjeg hleba pečenog na plotni štednjaka ili dvopekom, kačamak od pšeničnog, kukuruznog, ovsenog, ječmenog ili raženog brašna, čorbe od raznog povrća sa krompirom. Sve se to može blago začiniti sa malom količinom zejtina (ulja). Nakon doručka može se pojesti poneka jabuka – izrendana ili propasirana.

Za ručak i večeru treba jesti: čorbe sa dosta povrća — zapržene sa malom količinom zejtina i brašna, dvopek i jučerašnji hleb pečen na plotni štednjaka, rezanci, knedle od griza, makarone i razna jela od testa, krompir pire ili restovan krompir, propasirano ukuvano povrće, pihtije od dunja, pileće, teleće ili jagnjeće meso pečeno na plotni od štednjaka ili u foliji bez ikakvih masnoća, ponekad kafenu šoljicu ukuvane pšenice ili kako sa razblaženim ukuvanim mlekom (pola voda i pola mleka), biskvite itd.

Ispočetka dnevno koristiti veoma malu količinu zejtina (ulja) za zaprške sa brašnom i malo soli. Svaki treći dan koristiti kompote od suvih šljiva i jabuka sa korom, jesti koh, sutlijaš sa pirinčem i pirinčana jela.

Treba za sve vreme lečenja držati voćno vegetarijansku dijetu.

 

Recept 1

 

Oglasi