Početna Trbušna duplja Trbušna duplja Tečnost, voda, u trbuhu Tečnost, voda, u trbuhu

 

Trbušna duplja

Tečnost, voda, u trbuhu

Narodni lekovi, recepti za pripremu od lekovitih biljaka

 

Recept 1

 

Recept 1

To je teška bolest i javlja se sa otokom na licu, rukama, zglobovima. Usled oboljenja bubrega i srca dolazi do slabog protoka krvi i remeti se rad srca. Krv je loša, kao i njeni sastojci, koji ne izlaze napolje putem znoja i mokraće, već se zadržavaju u telu. Koža je hladna i sive boje. Pri dodiru i pritisku ostaju pečati koji se teško gube. Bolesnik je nervozan, zbog lošeg varenja hrane u želucu. Mokraća slabo otiče. Bolesnik se ne sme kupati ni pariti vrućim vodama. Bolesnik treba 20 dana ujutru, u podne i uveće pre spavanja brisati telo razblaženim vinskim sirćetom 10-15 minuta. Ovim brisanjem, tj. masažom poboljšava se protok krvi što se ispoljava u blagoj toplini tela. Nakon masaže telo treba oprati mlakom vodom. Neposredno iza toga mora se leći i pokriti. U toku lečenja držati dijetalnu ishranu,

PRVA KURA LEČENJA:

Prvih 10 dana

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista koprive (Urtica dioica), lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium), lista rastavića (Equisetum arvense), lista i cveta lazarkinje (Asperula odorata), korena maslačka (Taraxacum officinale), lista breze (Betula alba), korena čička (Arctium lappa) i lista nane (Mentha piperita). Sve to izručiti u 1.400 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti u toku dana.

Usta i grkljan ispirati sledećim čajem:

Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog lista nane (Mentha piperita) i lista žalfije (Salvia officinalis). Sve to izručiti u 600 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti, zasladiti medom i ispirati sa po 100 grama pre i posle jela, tri puta dnevno.

U toku ovog lečenja treba jesti: sutlijaš na mleku od pirinča ili griza, kuvanu pšenicu, ječam, kukuruzno brašno, čorbe od zeleni sa povrćem i zapržene sa malo zejtina, kompote od jabuka, šljiva, krušaka i ostalog voća, sokove od voća i povrća. Ne sme se pušiti nj piti kafa i alkohol. Od mesa se sme jesti kuvano belo živinsko meso, i to samo ono koje nije masno.

U 10 i 17 sati pojesti po dve pečene jabuke zaslađene šećerom.

Sledećih 10 dana

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog korena vodopije (Cichorium intybus), celerovog korena (Apium graveolens), rizoma slatke paprati (Polypodium vulgare), šišarica hmelja (Humulus lupulus), korena maslačka (Taraxacum officinale), pelenovog lišća ili cvasti sa pupoljcima (Artemisia absinthium) i šimširovog lista (Buxus sempervirens). Sve to izručiti u 1.400 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti u toku dana.

Pored ovog čaja bolesnik mora piti svaki sat po kafenu šoljicu sledećeg čaja:

Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iscekanog cveta i lista kičice (Erythraea centaurium) i pelenovog lista ili cvasti sa pupoljcima (Artemisia absinthium). Sve to izručiti u 400 grama proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti.

DRUGA KURA LEČENJA:

Uzeti 3 supene kašike sitno iscekanog ruzmarinovog lista (Rosmarinus officinalis), 2 supene kašike sitno iscekanog lista gorke deteline (Menyanthes trifoliata) i supenu kašiku sitno iseckanog peršunovog lista (Petroselinum sativum). Sve to izručiti u 1 litar proključalog vrućeg i razblaženog vina. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 50 grama svaki sat. Piti 10 dana.

Jesti 10 dana uz doručak, ručak i večeru po 1 manju glavicu crvenog luka (Allium cepa).

Praviti napitak od crvenog luka: uzeti 300 grama dobro očišćenog i sitno iseckanog crvenog luka, 100 grama meda i 600 grama belog vina. Sve to izručiti u jednu flašu i držati je zapušenu u toploj sobi 20 dana. Za to vreme je svakodnevno više puta promućkati. Procediti je nakon toga i piti pre doručka, ručka i večere po 1 rakijsku čašicu. Piti 10 dana.

Uzeti 200 grama dobro očišćenog i sitno iseckanog crvenog luka (Allium cepa). Izručiti ga u 1 litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i zasladiti sa 5 supenih kašika meda. Piti svaki sat po 50 grama. Piti 10 dana.

Uzeti po 3 supene kašike sitno iseckanog brezovog lista (Betula alba), lista ruzmarina (Rosmarinus officinalis) i lista koprive (Urtica dioica). Izručiti u 1 litar dobrog vina. Zatvoriti flašu i držati je u sobi 20 dana. Za to vreme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga je procediti i piti po 50 grama pre doručka, ručka i večere. Piti 10 dana.

 

Napomena

Ova bolest leči se u 2 kure. Koristiti prvu kuru i posle toga pauzirati 10 dana. Nakon pauze koristiti drugu kuru lečenja.

Pored prve i druge kure lečenja mogu se koristi, svaki 4. dan, oblozi od sledećih trava:

Uzeti po 100 grama sitno iseckanog lista i cveta podbela (Tussilago farfara), lista bokvice (Plantago major), lista bršljana (Hedera helix) i crne rotkve (Raphanus sativum). Sve to izručiti u 1 šerpu sa 1 litrom mleka. Blago kuvati na pari dok se ne stvori kaša. Ovu kašu izručiti na lanenu krpu u debljini 1 santimetra i previti u predelu obolele jetre. Oblog treba držati po 60 minuta ujutru. u podne i uveče.

 

Oglasi