Oblasti Književnost Putopisi, reportaže

Biciklistički dnevnici

 

Biciklistički dnevnici
Autor: Dejvid Birn Spisak svih knjiga  
Prevod: Gerzić Borivoj  
ISBN: 978-86-7666-186-2  
Format: 24 cm  
Strana: 256  
Povez: Broširan  
Izdavač: Geopoetika Spisak svih izdanja  
Godina: 2009.  

 

Trenutno nema na stanju

 

 

Krajem osamdesetih otkrio sam sklopive bicikle i, pošto su me moj posao i znatiželja vodili u razne delove sveta, obično bih jedan nosio sa sobom. Isti onaj osećaj slobode koji sam imao u Njujorku vraćao bi mi se dok bih okretao pedale u mnogim glavnim gradovima sveta... S te tačke posmatranja - kada čovek ide brže nego peške, sporije od voza i često je pomalo uzdignutiji od ljudi koji hodaju - razvilo mi se nešto što sam nazvao moj panoramski prozor, kroz koji sam posmatrao dobar deo sveta za poslednjih tridesetak godina - i još to radim – Dejvid Birn, iz Uvoda.

Dejvid Birn u svakom autorskom iskušenju ostaje svoj - savremen, autentičan i urban - ignorišući trendove i ne napuštajući teritoriju koja ga zanima. Njegova knjiga Biciklistički dnevnici je panoramski pogled na svet sa sedišta bicikla. Pedaliranje kroz London, Berlin, Buenos Ajres, Istanbul, Manilu, Sidnej, Njujork i San Francisko za posledicu ima vrlo lično, duhovito koliko i radoznalo, promišljanje neobičnog intelektualca o arhitekturi, globalizaciji, istoriji, modi, politici, muzici sveta, kreativnosti, ljudskoj prirodi, problemu zagušenih ulica megalopolisa, uštedi energije i ekologiji. Birn pokazuje da je i vozeći bicikl uspeo da stigne korak ispred drugih a ostane autentičan mislilac na liniji ljudskosti i praktičnosti – Petar Popović.

Ovi dnevnici su beleške sa Birnovih putovanja po svetu u poslednjih desetak godina. Njegova svestrana umetnička priroda, muzičara, konceptualnog umetnika i dizajnera, našla je svoj zbir u pisanoj reči. Nameće se kao prirodna faza kreativne linije ovog vrsnog umetnika da nam i u ovoj formi saopšti svoja razmišljanja. Otkrićemo izuzetno perceptivnog učesnika i konzumenta umetničke scene, u obilasku poznatih umetnićkih galerija, ali i svedoka neulepšanih urbanih prizora uopšte, viđenih očima duboko humanog posmatrača, iz neobične perspektive - sa sedišta bicikla – Vladislav Bajac.

O AUTORU

Dejvid Birn (David Byrne) muzičar, konceptualni umetnik, pisac, bloger, vlasnik izdavačke kuće, fotograf, režiser i PowerPoint entuzijasta je poznat kao osvajač novih intelektualnih poseda još od vremena kad je predvodio ključnu američku novotalasnu grupu Talking Heads. Važi za renesansnu pojavu svetskog rokenrola.

Rođen 14. maja 1952. u Dambartonu, Škotska, odrastao je u Baltimoru gde počinje da svira gitaru u klinačkim sastavima. Kao student prestižne Škole dizajna Rod Ajlanda (RISD) u Providensu upoznaje kolege sa kojima će 1973. napraviti Artistics nukleus Talking Headsa. Grupa će uskoro u Njujorku, kombinujući elemente panka, avangarde, fanka, art roka i muzike sveta, postati jedna od najvažnijih snaga američke rok scene (albumi: 77, More Songs About Buildings and Food, Fear of Music i Remain in Light).

Početkom osamdesetih Dejvid će zajedno sa Brajenom Ino, producentom najvažnijih ploča matične grupe, snimiti složen i inspirativan album My Life in the Bush of Ghosts koji spojem elektronske muzike sa ritmovima Trećeg sveta i bajkovitim vokalnim efektima postaje ljučno delo u menjanju toka popularne muzike.

Umoran od statusa rok zvezde okreće se baletu komponujući muziku za brodvojsku produkciju The Catherne Wheel koreografkinje Tvajle Tarp. Za Boba Vilsona i njegov pozorišni projekat Građanski ratovi pravi muziku i snima solo album. Piše scenario i režira film True Stories baziran na sumanutim tekstovima tabloida. Sarađujući sa Ričijem Sakamotom i Kong Suom 1988. dobija Oskara za muziku u Betolučijevom Poslednjem imperatoru.

Fasciniran neotkrivenim bogatstvima muzike sveta osniva svoju izdavačku kuću Luaka Bop u želji da sunarodnike upozna sa zvučnim tradicijama drugih kultura.

Pošto su Talking Heads početkom devedesetih prestali s radom, Dejvid putuje svetom i sarađuje s muzičarima iz Južne Amerike, Azije i Afrike. Istovremeno ostaje naklonjen saradnji s Bobom Vilsonom (The Forest) i mladim filmskim autorima.

Godine 2008. obnavlja saradnju sa Brajenom Inom. Album Everything That Happens Will Happen Today nastao na folk i gospel uticajima vraća ga u žižu interesovanja široke publike.

Birn je poznat kao fotograf, režiser, pisac i solo umetnik. Njegove instalacije su postavljene širom sveta: u Torontu (1996, 2006), Tokiju (2002), Sidneju (2002), Stokholmu (1998), Belfastu (1998) i San Francisku (1997).

Njegova knjiga Arboretum osvojila je 2006. Zlatnu medalju nezavisnih izdavača.

Autor je sledećih knjiga: E.E.E.I. (Envisioning Emotional Epistemological Information), The New Sins, Your Action World: Winners are Losers with a New Attitude, Strange Ritual, True Stories.

Birnova izložba stolica Furnishing the Self - Upholstering the Soul pobudila je veliko interesovanje kao i Raspevani robot (Voz de Julio), zvučna instalacija u madridskom muzeju Reina Sofia. Playing the Building, interaktivna muzička instalacija iz Njujorka upravo se seli u London. Autor je serije biciklističkih “rakova" (držača za parkiranje) širom Njujorka.

Biciklistički dnevnici su sedma Dejvidova knjiga. Srpsko izdanje je premijerno u svetu.

 

Izbor iz iste oblasti

 

Putovanje po novoj Srbiji – Sreten L. Popović
 

Sreten L. Popović

Putovanje po novoj Srbiji – Sreten L. Popović

Knjiga puna dragocene građe za srpsku istoriju, etnologiju i geografiju u formi putničkog dnevnika autora Sretena Popovića. Nastala... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Putopisi
 

Stanislav Krakov

Putopisi

Kao samosvojan intelektualac širokog obrazovanja, Krakov u svojim tekstovima koristi raznovrsnu i po mnogo čemu unikatnu građu, na koju se... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Sedam mora i tri okeana – Jelena J. Dimitrijević
 

Jelena J. Dimitrijević

Sedam mora i tri okeana – Jelena J. Dimitrijević

Sedam mora i tri okeana je putopis Jelene Dimitrijević, nastao nakon njenih putovanja na Istok 1926. godine. U ovom putopisu, koji se... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Na putu za Babadag
 

Andžej Stasjuk

Na putu za Babadag

Fascinatna knjiga o putovanju kroza zaboravljenu Evropu koju je napisao jedan od najboljih poljskih pisaca današnjice. Automobilom, autostopom, vozom, svejedno kako, tek to... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Sami na Damavandu
 

Denis Ibišbegović

Sami na Damavandu

Krenuli smo u Iran da savladamo još jedan vrh, ali vrh je savladao nas. Bili smo zaista sami na Damavandu. Okrenuli smo se oko sebe... ceo tekst Ceo opis knjige