Oblasti Religija i teologija Pravoslavlje

Emanuil

 

Emanuil
Autor: Vladika Nikolaj Velimirović Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 86-505-0151-6  
Format: 20 cm  
Strana: 112  
Povez: Broširan  
Izdavač: Evro Book Spisak svih izdanja  
Godina: 2003.  

 

Cena: 470 din, 4.09 €, 5.22 $

 

 

Uzalud je vikati: sujeverica!

Događaji su događaji. Fakta su fakta. Mogli se objasniti ili ne, fakta ostaju fakti.

Uzalud je gordeljivo skrivati oči u pesak nauke. Vasiona je suviše velika za uske ramove nauke.

Uzalud je trpati sve neobjašnjivo i čudesno pod arhivske numere telepatije, halucinacije, sugestije i autosugestije. Neznanje se ne objašnjava neznanjem. Fakta se ne mogu smatrati objašnjenim, ako im se samo nadene neko jelinsko ime; ako se stave pod rubriku nekog fantastičnog nezvanja. Pa još utvrditi broj tih rubrika, i ne dozvoliti otvaranje novih – ima lišto nedarovitije u rodu ljudskom?

Evropsku nauku sramote mnogobrojni nedaroviti naučnici, koji se plaše reči: ne znam! Čast darovitim, koji sa trepetom posmatraju pučinu svoga neznanja pored školjke svoga znanja. Da li je to samo u Evropi i Americi slučaj, da Neznanje viče: Znam, a Znanje: Ne znam?

Ko ima danas više znanja iz oblasti pozitivne nauke od darovitog Nikole Tesle? Pa evo kako taj čuveni znalac otvoreno govori o nesigurnosti onoga što nedaroviti naučnici smatraju kao dogmu sigurnim znanjem: „Najčudnija je stvar, kaže Tesla, zabluda naučnog uma poslednjih dvadeset i pet godina. Za to vreme teorija relativiteta, elektrona, radioaktivnosti i druge bile su razrađene i razvijene do visokog stepena. Pa ipak, verovatno 90% onoga što se danas smatra naučnom istinom nije ništa drugo do neostvaren san. – Isto tako ideja atoma stvar je mašte i nema nikakve veze s pravom prirodom materije. Slično je i s teorijom o elektronu, jer niko ne zna šta je on u stvari”.

U naše dane sami naučnici su doveli u sumnju sva znanja ljudska, ne samo naučne teorije nego baš i ona pozitivna znanja, koja su se predavala u školama kao svetinja u koju se nije smelo sumnjati. Ne samo da ugledni naučnici obaraju teoriju Darvinovu, teoriju evolucije, teoriju kvantuma materije, teoriju Kant-Laplasovu o nebulama, nego ustaju odsudno i protiv svih „pozitivnih” znanja, smatrajući ih relativnim i nepouzdanim. Nekad smo se mi kao gimnazisti pridruživali našim nastavnicima u ismevanju „glupog” verovanja prošlih pokolenja kao da se zemlja ne okreće. Međutim danas prvi među prvim naučnicima javljaju se sa tvrđenjem, da se zemlja zaista ne kreće. Kad su pitali čuvenog jevrejskog naučnika Ajnštajna o tome, on je odgovorio: „Ja držim, da se zemlja i kreće i ne kreće!” Zar je ovo ozbiljan odgovor ozbiljnog naučnika?

Pri ovako nezavidnom stanju savremene nauke, stanju zabune, haosa i protivrečnosti, duhovni doživljaji, ma koliko oni bili neobični, ističu se sa većom snagom, nameću se s neodoljivošću, tiskaju se u masama, i imperativno zahtevaju ozbiljnu pažnju i ozbiljnu studiju, nimalo manje od čulnih predmeta i doživljaja.

Viliam Džems, znameniti amerikanski filosof, jedini je od modernih filosofa koji je ozbiljno shvatio raznolike neobične doživljaje ljudi od vere, i opisao ih u svome delu: Raznolikost religioznog iskustva (Variety of religious experiences). To svoje delo završuje on ovim rečima:

„Ako se držim verno, u koliko mogu, ove naročite vere, onda mi to stvara najveće duševno uspokojenje. Naravno i ja se mogu staviti u pozu takozvanog naučnika pa uobraženo reći: Postoji samo jedan svet, svet čulnih opažanja i naučnih zakona. Ali kadgod bih ja to činio, svaki put čujem unutrašnji glas opomene: Ludost! Ludost – čak i kad nosi ime nauke. Kada posmatram objektivno celokupno ljudsko iskustvo, bivam neminovno uzdignut iznad uskih granica nauke. Iz objektivnih kao i iz subjektivnih razloga dakle ja moram ostati pri svojoj veri.”

Ovako piše ne neka sanjalica nego jedan praktični Amerikanac, koji je stajao u vrhovima najvećih savremenih znalaca i koji je svoju filosofiju nazvao „Pragmatizmom”.

Primeri izneti u ovoj našoj zbirci samo su jedan snop na njivi ljudskog života, prekrivenog takvim snopljem. Ne iznosimo sve primere, koje smo čuli i saznali, nego samo one koji su karakteristični i dostoverni. Neki od ovih primera sasvim su slični biblijskim čudesima, dok drugi opet predstavljaju ponavljanje onog duhovnog iskustva koje je u prošlim vremenima doživljeno i u predanju crkvenom zabeleženo. Biblija i crkveno Predanje i jesu pravo merilo u oceni svega čudesnoga što se događa u svetu i u životu ljudi. Ko se služi tim merilom, neće pasti u zablude spiritizma, ni okultivizma, nego će znati razlikovati duhove, to jest razlikovati istinu od obmane, i svetlost od tame, i stvarnost od simvola.

Kakav je zaključak od ovakvih događaja i doživljaja? Moguć je samo jedan jedini razuman zaključak, a to je:

Bog upravlja svetom i rukovodi životom čovečjim. Bog dejstvuje neprekidno i neprestano na bezbrojne načine, da ljude privede istini i spasenju. Postoji jedno prebogato duhovno carstvo Božje, u koje prelaze sve pravedne duše iz ovoga sveta kad se odvoje od tela. Postoji samo jedan zakon, zakon pravde Božje ili zakon moralni; sve ostalo što se zove zakonom senka je i simvol ovoga velikog i večnog zakona Božjeg.

Jednom rečju mi zemaljski putnici nismo sami na putu svome. S nama je Bog i sva vojska nebesna.

Emanuil!

S nama Bog!

 

Izbor iz iste oblasti

 

Starac i Mitropolit
 

Zinovij Česnokov

Starac i Mitropolit

Godine 2010, 21. avgusta, na Božanskoj liturgiji u Manastiru Rođenja Presvete Bogorodice, Glinskoj pustinji, obavljen je čin... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Religija Njegoševa
 

Vladika Nikolaj Velimirović

Religija Njegoševa

Fototipsko izdanje studije Nikolaja Velimirovića objavljene prvi put u izdanju eminentnog beogradskog izdavača S. B. Cvijanovića 1911. u Beogradu, koji je izdao i prva vladikina... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Pravoslavni manastiri u Bosni i Hercegovini
 

Monah Ignatije (Marković)

Pravoslavni manastiri u Bosni i Hercegovini

Monografija – dvojezično izdanje: srpski(ćirilica) i engleski. Fotografija: Dušan Petković Tekst: Monah Ignatije (Marković). Prevod na engleski: Vanja Smoje-Glavaški... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Prepoznati Hrista
 

Vladeta Jerotić

Prepoznati Hrista

Hrišćanska Crkva i njene najplemenitije glave imali su vekovima zadatak da se odbrane i suptilnim teološkim dokazima savladaju brojne jeresi koje su se veoma rano, već u prvom veku... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Vera svetih
 

Vladika Nikolaj Velimirović

Vera svetih

Vera svetih. Katihizis Istočne pravoslavne crkve. O hrišćanskoj veri, hrišćansko pravoslavno ispovedanje vere, sedam svetih tajni, starozavetni Božji zakon, novi Božji zakon... ceo tekst Ceo opis knjige