Oblasti Književnost Pripovetke, priče

Kako sam ušao u Europu

 

Kako sam ušao u Europu
Autor: Damir Karakaš Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-7958-015-3  
Format: 21 cm  
Strana: 161  
Povez: Broširan  
Izdavač: Lom Spisak svih izdanja  
Godina: 2008.  

 

Cena: 450 din, 3.91 €, 5.00 $

 

Zasićen crnom hronikom i ratnim novinarstvom, autor Kino Like je 2001. godine emigrirao u Francusku, gde zarađuje svirajući harmoniku po ulicama.

Od svog dnevnika emigranta Karakaš je napravio „reality-roman Kako sam ušao u Europu”, hroniku borbe za opstanak na ulicama Bordoa i Pariza, koju su kritičari nazvali biserom hrvatskog naturalizma. Karakaševi ulični nastupi su, pored načina da se prehrani, istovremeno i deo multimedijalnog projekta podržanog od strane hrvatskog Ministarstva kulture, koji „ispituje mogućnosti komunikacije stranca, pisca, svirača, performera s novom okolinom". Prema rečima autora, u publici su do sada bili mnogi poznati ljudi – Dejvid Bouvi, Žerar Deperdje i Danijel Otej između ostalih, dešavalo se da do suza dovede starije pariske dame, ali i da završi u zatvoru, a snimali su ga i za čuvenu francusko-nemačku televiziju „Arte".

„Uvjerio sam se da netko ispod mosta koji nema apsolutno ništa, osim češlja, može biti sto puta sretniji od nekog izbezumljenog biznismena koji nosi tri laptopa, sedam mobitela i nema vremena odgovoriti na pitanje koliko ima sati", kaže Karakaš, i dodaje da teškoće s kojima se suočavaju njegovi likovi kada se dosele iz zelenila Like u Novi Zagreb ili neko drugo mesto sa puno betona muče i Crnce i Arape u predgrađima Pariza, tako da je reč o svojevrsnom globalnom problemu.

Knjiga je opremljena fotografijama autora koji svirajući provocira reakciju okoline, kako autentičnim ličkim pesmama, tako i parolama koje ispisuje po harmonici ili sebi.

Jednostavan stil ovih zapisa ovdašnjeg čitaoca može podsetiti na amsterdamske dnevnike Srđana Valjarevića, dok ih je poznati hrvatski pisac i urednik Robert Perišić uporedio sa Markesovim magičnim realizmom.

 

Izbor iz iste oblasti

 

 

 

Odlasci
 

Toni Parsons

Odlasci

Predstavljamo vam sedam kratkih priča Tonija Parsonsa, zasnovanih na njegovom sedmodnevnom boravku na aerodromu Hitrou u svojstvu zvaničnog aerodromskog pisca. Ovo je Hitrou kakav... ceo tekst Ceo opis knjige

 

 

 

Sprinter
 

Dušan Radaković

Sprinter

Tri priče, tri verzije istog života. Označene su kartaškim simbolima. Samo jednog znaka nema. Nema herca - nema srca. Ili ga ima samo u nama. Kada pročitate tri priče poverovaćete... ceo tekst Ceo opis knjige

 

 

 

Sabrane priče II
 

Vladimir Vladimirovič Nabokov

Sabrane priče II

Sam poduhvat sabiranja Nabokovljevih priča vrednih objavlji­vanja bio je veliki i zahtevan čak i za urednički tim Vintidža... ceo tekst Ceo opis knjige

 

 

 

Univerzalna istorija beščašća
 

Horhe Luis Borhes

Univerzalna istorija beščašća

Zbirka glasovitih Borhesovih priča u novom prevodu na srpski jezik... ceo tekst Ceo opis knjige

 

 

 

Kako se to radilo u Odesi
 

Isak Babelj

Kako se to radilo u Odesi

Saizdavaštvo sa Logosom, prvo izdanje, 2012, 13 x 20,5 cm, 364 str., tvrdi povez, ćirilica... ceo tekst Ceo opis knjige