Oblasti Alternativna učenja, Ezoterija

Kulise večnosti

 

Kulise večnosti
Autor: Marica Josimčević Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-7884-190-3  
Format: 21 cm  
Strana: 216  
Povez: Tvrd povez  
Izdavač: Metaphysica Spisak svih izdanja  
Godina: 2020.  

 

Cena: 1200 din, 10.43 €, 13.33 $

 

 

Iz obilnog materijala sadržanog u mojim dnevnicima – a koji su  nastajali tokom godina i decenija – izdvojila sam najmarkantnije zapise po određenim temama. Mogao bi neko reći da je lako sačiniti knjigu od onog što je već zapisano – ali nije. Najteže je napraviti redosled, jer iskustva ili doživljaji, u značenjskom i vrednosnom smislu, često nisu uslovljeni vremenskom hronologijom. Potom, odabir citata iz drugih literatura, koji korespondiraju sa facetama date teme, takođe nije bio lagan, jer mnogo toga divnoga nisam mogla uključiti, kako ne bih opteretila vlastita kazivanja, a i zbog obima knjige.

Građu knjige čine zapisi mojih snova, prevashodno lucidnih, potom meditacija, kontemplacija i promišljanja; i, kao što prethodno rekoh, citata iz drugih literatura.

Čitalac će primetiti da ima i vrlo kratkih snova, bilo da su tehnički prekinuti, tj. spoljašnjim uzrokom, ili pak unutarnjim rezom, iza kojeg se krije demonsko ometanje. No, i taj komadić sna, ma kako kratak, kazuje nešto važno, ili  barem štošta naveštava, – zato ga i beležim. Nasuprot njima, tu su i mnogo duži snovi, jasni i ponekad toliko precizni, da me zastrašuju. Eksplicitnost ovakvih snova daje nam informacije koje često zadiru u veliku drevnost, dok istovremeno nagoveštavaju budućnost, jer one su povezane.

Dalje, postoje snovi koji zadiru u domene fizike ili pak neke nove kosmičke nauke. Oni su opojni, snažni i uzbudljivi do neizrecivosti.

Ova upravo spomenuta svojstva snova ispoljavaju se i u mnogim samovođenim meditacijama; one se mogu nazvati i imaginiranjem ili vizualizacijama. Dakle, za razliku od meditacija gde je misao potpuno isključena, ovde imamo na delu imaginiranje – što je nešto kao produženi čin stvaranja, a često je i prethodeći – pri kojem se hrabro otiskujemo u nepoznato, i dobar deo početnog hoda mi vodimo; no, onda se dogodi nešto što nismo mi nameravali  i što nas potpuno zapanji. I to Nešto, što nas je preuzelo, nastavlja naše putovanje do tačke vlastite izdržljivosti, a onda nas bezbedno vraća u fizičku ravan, jer mi sami – na tom nivou – ne bismo to mogli (Čak i onda kada nam se čini da mi to sami radimo!).

Često praktikujem i meditativni povratak u san. To treba obaviti ili odmah po buđenju ili posle nekoliko sati, dok još u nama opstoji  aura sna (Kasnije je to mnogo teže ili nemoguće). Time postižem da u meditaciji osvetlim kutke sna preko kojih sam samo pretrčala, a gde se često krije nešto vrlo bitno za nas. Isto tako, važno je kojim ćemo se simbolima ili likovima iz sna obratiti i pokušati komunikaciju. Kakva i koja ćemo im pitanja postavljati. Neki se uporno neće ni mrdnuti, a neki će nam se polako otvarati i pokazati ko su ili šta označavaju. Postoji još jedna mogućnost, a to je da ono što se u snu nije ucelovilo, sada dosanjamo.

Ovaj rad možemo slobodno nazvati saznavanjem i učenjem iz prve ruke; veoma je podsticajan za razvoj i naše psihe i naše svesti.

Otkrila sam i razrešila veliki broj simbola. Mojim čitaocima su neka od tih značenja poznata i iz mojih ranijih knjiga. No, nije zgore ponoviti ih, jer, kao što znamo, simboli su polivalentni i u različitim kontekstima pokazuju svoja razna lica. Nekad se ispoljavaju kao nijanse jednog istog značenja, a drugih puta se bitnije razlikuju.

Isto tako, čitaocu koji je na duhovnoj stazi, biće zanimljivo da ovde otkrije razne tehnike – ili načine – koje primenjujem prilikom samovođenih meditacija. Neke od tih tehnika preuzela sam od drugih spiritualnih učitelja, no, većinu sam sama izmislila, preciznije: kada se fokusiram na odabranu temu, tehnike, odnosno uputstva za rad sama se ukazuju, poduhvate me i uvuku u energetski žrvanj. I upravo takva stanja su najuzbudljivija i najdelotvornija.

Ovom knjigom obuhvaćene su i najvažnije i najčešće teme iz mojh zapisa. Ostalo ih je još, s manje podataka, ali podjednako zanimljivih. Potrebno je da se na njima još radi. Zato sada poručujem svojim čitaocima: ako bude sveta, života i zdravlja, mogućno je da će uslediti i drugi tom.

 

Izbor iz iste oblasti

 

Energetika matriksa
 

Ričard Bartlet

Energetika matriksa

Ovo je fantastična, izvanredna, knjiga koja donosi transformaciju. Iskustvo koje pruža pravo je zadovoljstvo. Naziv joj je isto tako mogao biti i Život savremenog šamana ili... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Nauka i polje Akaše - celovita teorija svega
 

Ervin Laslo

Nauka i polje Akaše - celovita teorija svega

Mistici i sveci su dugo kroz istoriju primećivali da postoji međupovezano kosmičko polje u korenu stvarnosti koje čuva i prenosi informacije, poznato kao polje Akaše... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Uticaj okoline na čovekovo zdravlje
 

Malahov Genadij Petrovič

Uticaj okoline na čovekovo zdravlje

Biljke, minerali, tkanine i druge materije. Ako poznaje osobenosti svog organizma, svaki čovek može individualno da odabere materije koje uravnotežuju i povećavaju njegove prirodne... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Joga i duhovni život
 

Šri Činmoj

Joga i duhovni život

Knjiga obuhvata izuzetno zanimljive teme i pitanja kao što su: tri osnovne vrste joge: karma joga (joga delovanja), bakti joga (joga ljubavi, posvećenosti i predanosti) i džnana... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Slikovni ključ za tarot (knjiga i špil karata)
 

Artur Edvard Vejt

Slikovni ključ za tarot (knjiga i špil karata)

Najznačajnije i najčuvenije delo o tarotu. Veliki učenjak Artur Edvard Vejt prvi je savremeni autor koji je kritički pristupio tarotu, dao mu nova tumačenja i novu simboličku... ceo tekst Ceo opis knjige