Oblasti Primenjene nauke Bezbednost

Oružjem protiv otmičara 2

 

Oružjem protiv otmičara 2
Autor: Mr Željko Mojsilović, Dragan Džamić Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-80014-07-4  
Format: 16 x 24 cm  
Strana: 280  
Povez: Broširan  
Izdavač: Nauka i društvo Spisak svih izdanja  
Godina: 2014.  

 

Cena: 1000 din, 8.70 €, 11.11 $

 

 

Autori dr Željko Mojsilović i mr Dragan Džamić su pripremili rukopis pod nazivom: „Oružjem protiv otmičara (II) – deset neuspešnih operacija oslobađanja talaca“.

Radi se o originalnom delu autora koje predstavlja logični nastavak njihovog prethodno publikovanog praktikuma: „Oružjem protiv otmičara (I): 10 najuspešnijih operacija oslobađanja talaca“ i u kojem se ovaj put, za razliku od prethodnog, daje sintetizovano i uopšteno saznanje o neuspešno izvedenim operacijama oslobađanja talaca.  Konkretno, autori su se poduhvatili veoma obimnog i odgovornog posla da, nakon prvog praktikuma, napišu i drugi pod nazivom: „Oružjem protiv otmičara (II): 10 neuspešnih operacija oslobađanja talaca“, a koji će biti veoma dobro prihvaćen od velikog broja čitalaca različitih usmerenja i zanimanja.

U ovom drugom praktikumu se široj i užoj (stručnoj) javnosti predstavljaju sistematizovana i uopštena saznanja iz loše prakse specijalnih antiterorističkih, odnosno protivterorsitičkih jedinica, tako što autori prikazuju njihovih deset neuspešno izvedenih operacija oslobađanja talaca, koje su, između ostalog, nastale i greškom službi bezbednosti, a gde je došlo do ugrožavanja života talaca i građana i u kojima je bilo nepotrebnih žrtava.

Proučavanjem i analizom opisanih slučajeva u ovom praktikumu, mogu se izvući pouke koje mogu biti od koristi snagama bezbednosti, a naročito jedinicama specijalizovanim za borbu protiv terorizma i njihovim rukovodiocima. Analiza navedenih operacija oslobađanja talaca ukazuje na nekoliko suštinskih i zajedničkih faktora koji su bili ključni za neuspešno okončanje krize i veliki broj poginulih talaca, a svakako faktor broj jedan je neadekvatno rukovođenje operacijom oslobađanja talaca.

Praktikum je nastao kao rezultat višegodišnjeg analitičkog rada autora i marljivog sakupljanja građe iz stranih i domaćih izvora. Pored talačkih situacija o kojima je bilo pisano, u praktikumu su predstavljene i neuspešne operacije oslobađanja talaca o kojima se u javnosti (domaćoj i stranoj) do sada malo znalo ili nisu bile tako detaljno obrađene iz stručnog ugla. To se, pre svega, odnosi na dve operacije upada u otete vazduhoplove na aerodromima u Larnaki (1978) i Malti (1985), koje je izvela specijalna jedinica vojske Egipta „Unit 777“ (As Saika) u kojima je poginulo 70 osoba, kao i na operaciju jedinica vojske Kolumbije u oslobađanju talaca iz palate pravde u Bogoti (1985), u kojoj je stradalo oko 100 ljudi (talaca, vojnika, otmičara).

Upravo analize ovih tragičnih događaja daju poseban značaj praktikumu i njegovu upotrebljivost istraživačima koji budu dalje radili na temama iz ove oblasti.

Treba napomenuti i podatak da praktikum sadrži 115 fotografija koje se odnose na obrađene neuspešne talačke situacije (fotografije objekata, terorista i otmičara, talaca, osoba i jedinica koje su učestvovale u rešavanju kriza), što svakako upotpunjuje autentičnost, vrednost i zanimljivost praktikuma. Ovoj vrednosti doprinosi i činjenica da su u prilogu svake od analiziranih operacija ukratko predstavljene i terorističke grupe i organizacije (šest naslova) koje su izvele otmicu, kao i specijalne jedinice koje su učestvovale u rešavanju talačke situacije (sedam naslova).

 

Izbor iz iste oblasti

 

Oružjem protiv otmičara 2
 

Mr Željko Mojsilović, Dragan Džamić

Oružjem protiv otmičara 2

Sistematizovana i uopštena saznanja iz loše prakse specijalnih antiterorističkih, odnosno protivterorsitičkih jedinica. Autori prikazuju njihovih deset... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Upravljanje talačkim krizama
 

Dr Željko P. Mojsilović

Upravljanje talačkim krizama

Rešavanje talačkih kriza spada u najkompleksnije i najrizičnije operacije organa i službi bezbednosti koje obavezno prati velika medijska pokrivenost, emotivne reakcije javnog... ceo tekst Ceo opis knjige