Oblasti Književnost Romani

Roman o Hanibalu

 

Roman o Hanibalu
Autor: Luiđi Ugolini Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-85957-34-5  
Format: 21 cm  
Strana: 277  
Povez:  
Izdavač: Evoluta Spisak svih izdanja  
Godina: 2009.  

 

Cena: 620 din, 5.39 €, 6.89 $

 

 

Romansirana biografija vojskovođe Hanibala, čiji je autor italijanski pisac Luiđi Ugolini (1891-1980).
Ime autora nije poznato mlađim generacijama srpskih čitalaca, ali on važi za klasika u Italiji, posebno kada je reč o omladinskoj literaturi koja je ušla u školsku lektiru, ali i po romansiranim biografijama.

Međutim, polje njegovih interesovanja je izuzetno široko i bibliografija ima 120 naslova, uključujući radio drame, priručnike, kuvare i naučne eseje, a bavio se i novinarstvom pišući za najuglednije italijanske listove.
Rođen u plemićkoj porodici iz Toskane koja se pominje u dokumentima od sredine 16. veka, Ugolini je voleo da kaže za sebe da je Etrurac i sledio je visoke etičke principe osnivača Rima i zato je birao teme koje će ih slaviti.

Diplomirao je prava, ali se rano posvetio slikanju, pisanju koje mu je donelo internacionalnu slavu i pregršt nagrada, a neki njegovi romani su ekranizovani.

Kada je birao junake svojih romansiranih biografija to su bili ili veliki umetnici (Mikelanđelo, Leonardo, Rafaelo,Ticijan) poznati naučnici, pisci ( Makijaveli, Petrarka), a posebno se divio velikim vojskovođama kao što je bio Julije Cezar ili italijanskim neprijateljima poput Napoleona i Hanibala.

Ugolinijeva ljubav prema domovini, avanturama, herojima uticala je na to da svoje literarne junake prikaže kao, pre svega, ljudska bića, ali koji su se svojim delima vinuli među bogove.

Sve svoje knjige pisao je, kako je govorio, za mlade duhom svih godina i zato i priču o Hanibalu mogu da čitaju sa podjednakim zadovoljstvom srednjoškolci i njihovi roditelji.

Mnogi su, možda, samo čuli ( ili ni toliko) o velikom kartaginskom vojskovođi Hanibalu koji je stigao "pred vrata Rima" i sa afričkim slonovima pregazio Alpe po zimi, odgovarajući na primedbu da je to nemoguće izvesti rečima "pronaći ćemo put ili ćemo ga sami napraviti", ali Ugolino ga je tako plastično dočarao da će ga svako ko pročita roman zauvek zapamtiti.

Sklopljen od najvažnijih i najupečatljivijih epizoda iz Hanibalovog života, roman sledi njegovu sudbinu od časa kada se kao dečak zakleo da će se boriti protiv Rima, pa do samoubistva da ne bi postao rimski sužanj.
Sin slavnog kartaginskog vođe Hamilkara iz plemena Barka, Hanibal je ceo život ( trajao je samo 45 godina) posvetio borbi protiv Rima, uveren da sve dok on postoji, Kartagina nije jedina gospodarica Mediterana.
Posle njegove smrti, Rim će zaista zagospodariti ondašnjim "poznatim svetom".

 

Izbor iz iste oblasti

 

Misterija Beograd, izgubljeni artefakt
 

Srđan Krstić

Misterija Beograd, izgubljeni artefakt

U sredu po podne, Mihailu, beogradskom profesoru srednjih godina, komšija vatrogasac donosi nagorele papire s čudnim znacima, koje je pokupio s mokrog poda jednog... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Zaokruživanje
 

Karl Frode Tiler

Zaokruživanje

David se ne seća ko je. Oglas u novinama poziva prijatelje i poznanike da mu pišu pisma, kako bi mu se vratile uspomene. Prijatelj iz detinjstva Jun, muzičar koji gubi tlo pod nogama... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Ostrvo monstrum
 

Vuksan Knežević

Ostrvo monstrum

Ostrvo monstrum je trilogijska sinteza autorovog iskustva kao najmlađeg osuđenika koji je na ovom ukletom mestu podvrgnut strahotama postrevolucionarnog terora... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Nevini (džepno izdanje)
 

Burhan Sonmez

Nevini (džepno izdanje)

On je Kurd u tuđini, krenuo tragom stare fotografije svojih predaka iz rodne Anadolije, a Ona se, Iranka iz Teherana, ne odvaja od knjige tajni, knjige svoje duše. Sličnosti... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Dafnid i Hloja
 

Longo

Dafnid i Hloja

Helenski sofistički roman. Pastoralni svet ovog romana, popularnog još od renesanse govori o ljubavi dvoje mladih, njihovim tajnama i strasti... ceo tekst Ceo opis knjige