Oblasti Društvene nauke Psihologija Popularna psihologija

Socijalna psihologija, prevod petog izdanja

 

Socijalna psihologija, prevod petog izdanja
Autor: Grupa autora Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-86313-12-6  
Format: 25 cm  
Strana: 700  
Povez: Tvrd povez  
Izdavač: Mate Spisak svih izdanja  
Godina: 2013.  

 

Cena: 5900 din, 51.30 €, 65.56 $

 

 

PSIHOLOGIJA ZAPOSLENIH, MENADŽERA, VLASNIKA PREDUZEĆA! UPOZNAJTE BIT LJUDSKOG RAZMIŠLJANJA!

Na specifičan, svima već poznat način učenja i istraživanja kroz pripovedanje, kao pristup u proučavanju psihologije, ova knjiga na vrlo privlačan i pristupačan način vodi čitaoce ka razumevanju teme. Oslanjajući se na svoje veliko iskustvo profesora i istraživača, Elliot Aronson, Tim Wilson i Robin Akert zajedno predstavljaju kako da prevaziđeno, klasično istraživanje, zamenite novim, modernim načinom, koji je budućnost socijalne psihologije. Značajno ažurirano peto izdanje koje sadrži sve promene u disciplini, pruža čvrstu osnovu čitaocima, kako bi izgradili svoje razumevanje oblasti socijalne psihologije, na pristupačan i zanimljiv način.

U petom izdanju, izneta su nova istraživanja: socijalna kognicija i percepcija, samopoimanje, samoopravdavanje, stavovi i promena stavova, konformizam, grupni procesi, interpersonalna privlačnost, prosocijalno ponašanje, agresija, predrasude i socijalna psihologija na delu kao i posebno poglavlje o metodologiji. Od uvodnih opisa situacija iz stvarnog života kojima započinje svako poglavlje, sve do istorijskih događaja, savremenih događanja i naših vlastitih života koji su ugrađeni u priču, pripovedanje je obeleženo stvarnim, poznatim primerima. Poglavlja počinju vinjetom iz svakodnevnog života koja ilustruje dolazeće pojmove. Tu je i nekoliko „mini-priča“, utkanih u svako poglavlje, koje ujedno ilustruju pojedine pojmove i oživljavaju materiju. Uticaji kulture ili polova vrše snažan uticaj na razna područja vodeći nas ka odgovorima na njihovo dejstvo u socijalnom kontekstu.

NAPOMENE ZA ČITAOCE

• Ova knjiga će vam pružiti osnovna teorijska i metodološka znanja iz oblasti socijalne psihologije, koja su neophodna za proučavanje i razumevanje značajnih društvenih i političkih fenomena.
• Ovo izdanje će vas pripremiti pružajuči vam čvrstu osnovu na kojoj ćete graditi svoje znanje iz ove neophodne discipline.
• Naučni pristup socijalnoj psihologiji zamenjen je modernim i zanimljivim pristupom i sa lakoćom vas vodi ka razumevanju teme.
• Svako poglavlje započinje opisom situacije iz stvarnog života koja sažima sadržaj tema i poglavlja o kojima će se govoriti, vraćajuci se na taj događaj na nekoliko mesta, ilustrirajući vam značenje materijala koji učite.
• Noviji pristup socijalnoj psihologiji koji stavlja akcenat na proučavanje zakonitosti socijalnog ponašanja pojedinaca i grupa u neposrednoj interakciji.
• Steći ćete sposobnost da, korišćenjem naučne metodologije, samostalno prikupite podatke koji se odnose na psihološke aspekte različitih društvenih i političkih pojava.

Kratak sadržaj

Poglavlje 1: Uvod u socijalnu psihologiju
Poglavlje 2: Metodologija: Kako socijalni psiholozi izvode istraživanja
Poglavlje 3: Socijalna kognicija: Kako razmišljamo o socijalnom svetu?
Poglavlje 4: Socijalna percepcija: Kako spoznajemo druge ljude?
Poglavlje 5: Samopoimanje: Kako dolazimo do razumevanja samih sebe?
Poglavlje 6: Samoopravdavanje i potreba za opravdavanjem vlastitih postupaka
Poglavlje 7: Stavovi i promena stava: Uticaj na misli i osećanja
Poglavlje 8: Konformizam: Uticaj na ponašanje
Poglavlje 9: Grupni procesi: Uticaj u grupama
Poglavlje 10: Interpersonalna privlačnost: Od prvih utisaka do bliskih veza
Poglavlje 11: Prosocijalno ponašanje: Zašto ljudi pomažu?
Poglavlje 12: Agresija: Zašto nanosimo bol ljudima? Možemo li to sprečiti?
Poglavlje 13: Predrasude: Kako nastaju i kako ih smanjiti?
Socijalna psihologija na delu 1: Socijalna psihologija i zdravlje
Socijalna psihologija na delu 2: Socijalna psihologija i okolina
Socijalna psihologija na delu 3: Socijalna psihologija i pravo

O autorima

ELIOT ARONSON je izabran za jednog od 100 najeminentnijih psihologa dvadesetog veka. Dr. Aronson je jedina osoba koja je u 110-godišnjoj istoriji Američkog psihološkog društva uspela da dobije sve tri najviše akademske nagrade: za zasluge u podučavanju, za zasluge u istraživanju i za zasluge u pisanju. Godine 1992. izabran je za člana američke Akademije nauka i umetnosti. Trenutno je profesor emeritus na Univerzitetu Kalifornija u Santa Kruzu i gostujući profesor na Univerzitetu Stanford.

TIM VILSON je profesor psihologije na univerzitetu Virdžinija. Objavio je brojne radove iz oblasti introspekcije, menjanja stavova, poznavanja samoga sebe i afektivnog predviđanja, kao i nedavno objavljenu knjigu “Stranci prema sebi samima: Otkrivanje adaptivnog nesvesnog”. Više od dvadeset godina predaje Uvod u socijalnu psihologiju na Univerzitetu Virdžinija. Nedavno mu je dodeljena nagrada za uspešna predavanja All University Outstanding Teaching Award.

ROBIN AKERT radi kao profesorka psihologije na Vesli koledžu gde je dobila nagradu Pinanski za izvrsnog predavača. Objavljuje prvenstveno radove u području neverbalne komunikacije, a nedavno je dobila stipendiju Američkog udruženja univerzitetskih radnica kao podršku svojim istraživanjima. Više od dvadeset godina predaje socijalnu psihologiju na Vesli koledžu.

 

Izbor iz iste oblasti

 

Kako da pričaš s tatom
 

Alek Greven

Kako da pričaš s tatom

Tata ti pomaže da postaneš čovek i budeš to što jesi. Možda misliš da znaš sve fore, ali Alek Greven ima deset godina i zna da moraš da budeš strašno oprezan kada su tate... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Zakoni sudbine
 

Ridiger Dalke

Zakoni sudbine

Pravila igre života. Rezonanca, polarnost, svest. Poznavanje zakona sudbine: kraljevski put do ispunjenog života. Kada želimo da igramo neku igru, prvo moramo da budemo... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Životne krize kao prilike za razvoj
 

Ridiger Dalke

Životne krize kao prilike za razvoj

Knjiga Životne krize kao prilike za razvoj Ridigera Dalkea – lekara, psihoterapeuta i stručnjaka za psihosomatsku medicinu – nadovezuje se na njegova... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Muškarci su kao ribe
 

Stiv Nakamoto

Muškarci su kao ribe

Iako su vas možda prošle veze učinile besnom, zbunjenom, frustriranom, ili razočaranom u muškarce, još uvek nema inteligentnog razloga da odustanete od svog sna da ćete... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Sreća
 

Vilhelm Šmid

Sreća

Sve što morate da znate o njoj i zašto nije najvažnija u životu.Očigledno je da nam teško polazi za rukom da jednostavno budemo srećni. Filozof i pisac bestselera Vilhelm Šmid govori... ceo tekst Ceo opis knjige