Oblasti Primenjene nauke Geodezija

Teorija grešaka merenja

 

Teorija grešaka merenja
Autor: Gligorije Perović Spisak svih knjiga  
Prevod:  
ISBN: 978-86-86363-55-8  
Format: 21 cm  
Strana: 384  
Povez: Mek  
Izdavač: AGM knjiga Spisak svih izdanja  
Godina: 2015.  

 

Cena: 1980 din, 17.22 €, 22.00 $

 

 

Beogradska škola teorije grešaka merenja i geodetskih merenja počela se na evropskom nivou razvijati pre 130 godina. Kao dokaz toga imamo već 1886. godine prvu knjigu iz ovih oblasti: Osnovi računa verovatnoće i teorija najmanjih kvadrata, prvog srpskog akademika iz oblasti geodezije Milana J. Andonovića, koju je štampala Kraljevsko-srpska državna štamparija u Beogradu. Sa naučnog aspekta, ovoj knjizi se ni tada a ni danas nema šta dodati niti oduzeti.

Na stvaranje Beogradske škole geodezije, a posebno teorije grešaka merenja – kao ključne u stvaranju lika geodetskog inženjera, najveći uticaj imale su dve škole, ruska – kao najjača u svetu, i evropska – od koje posebno nemačka.

Beogradska škola, sa svojom školom Teorije grešaka merenja – kao ključnom u stvaranju lika geodetskog inženjera mislioca, čiji su utemeljivači Milan J. Andonović i Nikola Svečnikov, do sada je bila poznata i priznata svuda u svetu.

Knjiga je nastala kao logičan nastavak unapređenja te čuvene Beogradske škole teorije grešaka merenja, ali ništa manje i kao moja borba protiv posledica današnjeg velikog pada nauke u svetu – koji je doveo do pojave prave poplave u pisanju, odnosno do sve manje napisane nauke; a naročito kod nas.
Opšta je tendencija u svetu stvaranja stručnjaka SOFTWARE-aša i gotovih „preciznih metoda merenja” – za šta su potrebni niži nivoi znanja od inženjerskih, uz istovremeno stvaranje sve manjeg broja inženjera mislilaca (Inače, tvorci novog načina učenja datog u „Bolonjskoj deklaraciji” su osim sniženja nivoa znanja koja na fakultetima treba osvojiti snizili i same nazive; tako su inženjera preimenovali u bachelor-a, a diplomoranog inženjera – izraz koji se koristi već 2 000 godina – u master-a. ), tj. takvih stručnjaka koji znaju zašto – kako – koliko; zašto se nešto radi, kako se to (naučno i stručno) radi i koliko to istovremeno najmanje košta.

Takva tendencija stvaranja stručnjaka SOFTWARE-aša, gde čovek dobrovoljno pristaje da manje zna – tako da ga kreatori nove raspodele rada u svetu (novog svetskog poretka) mogu eksploatisati kako njima odgovara, sigurno dovodi do projektovanog savremenog robovlasničkog poretka u svetu.

 

Izbor iz iste oblasti

 

Savremene metode i alati u geotehnologiji
 

Geologija

Savremene metode i alati u geotehnologiji

Ovaj zbornik radova pratio je Regionalni Kongres Studenata (GEOREKS) održan aprila 2010. godine u Vrnjačkoj Banji. On sadrži... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Precizna geodetska merenja
 

Gligorije Perović

Precizna geodetska merenja

Knjiga predstavlja najnoviji, i do sada najuspešniji pokušaj da se domaća stručna literatura obogati publikacijom koja... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Teorija grešaka merenja
 

Gligorije Perović

Teorija grešaka merenja

Beogradska škola teorije grešaka merenja i geodetskih merenja počela se na evropskom nivou razvijati pre 130 godina. Kao dokaz toga imamo već... ceo tekst Ceo opis knjige