Oblasti Računari Programiranje

Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server

 

Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server
Autor: Noel Jerke Spisak svih knjiga  
Prevod:  
+ CD: Da
ISBN: 86-7310-075-5  
Format:  
Strana: 750  
Povez:  
Izdavač: Kompjuter biblioteka Spisak svih izdanja  
Godina:  

 

Cena: 570 din, 4.96 €, 6.33 $

 

 

Elektronska trgovina (electrical commerce, ili e-commerce) je u današnje vreme hit u skoro svakoj industriji. Bez obzira da li se trudite da direktno stignete do potrošača, ili pokušavate da radite sa Vašim poslovnim partnerima, u elektronskoj trgovini postoji za svakog po nešto.

Ova knjiga nije konačna tehnička knjiga za elektronsku trgovinu. Za to bi bio potreban ogroman prostor. Ona programerskoj zajednici, zapravo, pomaže pri demonstriranju kako se prodavnica za elektronsku trgovinu (storefront) može napraviti na Microsoftovoj tehnološkoj platformi.

Ova tehnologija je prešla dug put u ove četiri godine. Svakako, mnogi ljudi opisuju godine Interneta kao "pseće godine”, pa bi tako jedna godina mogla da vredi skoro 28 (a katkad se tako i oseća). Trudio sam se da suštinu zahteva razvoja svedem na, jednostavan za praćenje, primer prodavnice CD-a i majica. U ovoj radnji su obuhvaćeni svi ključni procesi i alati, od prodajnog izloga do poslednje karike u upravljačkom lancu.

Microsoft alati i elektronska trgovina

U knjizi su obuhvaćeni skoro svi Microsoftovi alati za razvoj, kako bismo Vam pomogli da razumete način na koji možete da obezbedite izvanredna rešenja bazirana na Windows NT/Windows 2000. Ova platforma obezbeđuje razumnu cenu, skalabilnu, brzu razvojnu platformu za usavršavanje i razvoj rešenja elektronske trgovine.

Ponekad, izbor odgovarajućeg Microsoft alata može biti konfuzan. Postoje Site Server, Commerce Edition, Active Server Pages, Visual Basic sa svojim Internet karakteristikama, Visual Studio, itd. U početnim poglavljima ove knjige daćemo pregled ovih alata i kako se koriste i u razvojnom i u istraživačkom okruženju.

Na kraju se nalazi kratak pregled alternativnih tehnologija. Dostupne su izvesne opcije korišćenja Sun tehnologije, naprednog Linux operativnog sistema i mnogih drugih platformi. Izvesno je da postoje odgovarajući argumenti koji ove solucije mogu brže, ili bolje da odmere u sajtovima kao što su E-Bay i drugi. Ali, ovaj autor, na osnovu svog iskustva, tvrdi da Windows NT i SQL Server mogu da igraju veliku ulogu u vođenju značajnog saobraćaja na sajtovima, ukoliko je arhitektura dizajnirana na odgovarajući način.

Struktura knjige

Knjiga je podeljena u pet celina. Time se obezbeđuje metodičan pristup dizajniranju i izgradnji jedne elektronske prodavnice (e-commerce).

Deo I

Prva dva poglavlja u Delu I služe za predstavljanje svih ključnih koncepata elektronske trgovine (e-commerce). Oni definišu dobar deo terminologije i daju prikaz uvedenih koncepata.

U poslednja tri poglavlja u Delu I započinjemo dizajnerski proces izgradnje prodavnice za tip od-trgovine-ka-potrošaču (business-to-consumer). Kao u svakom dobrom razvojnom procesu, za našu prodavnicu se kreira skica baze podataka. Zatim se kompletira analiza sistemskih zahteva i pitanja.

U završnom poglavlju ove celine započinjemo fazu programiranja, pravljenjem jednostavne subscription request forme. Iako ovo nije kompletni vodič za e-commerce, u smislu korpe za kupovinu (shopping basket), prikazana je upotreba nekih osnovnih alata iz Microsoftovog seta za razvoj web stranica.

Deo II

U Delu II obuhvatićemo razvoj naprednijeg izloga prodavnice. Istražene su osnove pretraživanja odeljenja (department), pretraživanje proizvoda, uređivanje korpe za kupovinu i provera izbora.

Kroz razvoj ovog koda vodi se računa i o detaljima kao što su status narudžbine (retreiving order status), upravljanje profilom kupca i karakteristike proizvoda.

Deo III

U Delu III radimo na onoj strani prodavnice koju kupac ne vidi - na poslovanju prodavnice. Naravno postoji veliki broj načina da se pristupi upravljanju prodavnice, koje može obuhvatiti kombinaciju tradicionalnih klijent/server alata sa LAN osnovom, kao i alata baziranih na pretraživanju.

U ovom delu razvijeni su alati za upravljanje odeljenjima, proizvodima, takse, transport i narudžbine. Ovo je važno za svakog poslovnog menadžera zbog jednostavnijeg čuvanja podataka o proizvodima i upravljanja narudžbinama.

Deo IV

Praktičnu izgradnju e-commerce procesa kupovine i upravljanja ne možemo da ostavimo bez marketinške strane. Web, kao moćan medij, nudi jedinstvenu priliku za promociju proizvoda i ostvarivanje prodaje.

U ovom delu ćemo obraditi prodaju proizvoda, atraktivne proizvode i opcije sa besplatnom isporukom. Prikazan je razvoj Weba za kupca, kao i pitanja o menadžmentu o podržavanju ovih karakteristika.

Deo V

Poslednja celina knjige objašnjava napredne teme, koristeći Microsoft Site Server, Commerce Edition za izgradnju prodavnice. Ovo završno poglavlje takođe obezbeđuje spisak najboljih veština i vodiče za izgradnju stabilnih i skalabilnih izloga.

Prateći CD

CD priložen uz ovu knjigu sadrži većinu kodova koji su razvijeni u ovoj knjizi. On se nalazi u formatu deo-po-deo. Ovo olakšava praćenje kodova u svakoj celini knjige.

Napomena

Kod koji je izložen u Delu V se NE NALAZI na CD-u. On služi kao primer rada Site Server koda za trgovinu. Kod za aktuelnu početnu prodavnicu se može nabaviti kupovinom MSDN od Microsofta.

Kod se, u osnovi, sastoji od 4 tipa formata, kao što je prikazano u tabeli 1.

Kompletna struktura baze podataka nalazi se u fascikli Database na CD-u. Ovaj kod se može koristiti za kreiranje struktura podataka za prodavnicu.

Reference su sadržane u ASP kodu za ovu strukturu. Ukoliko želite to da promenite, biće promenjene i ove reference.

Zapazite da su hardverski i softverski zahtevi za pokretanje prodavnice koja je zasnovana na NT i ASP pokriveni u Delu I i treba ih pogledati pre rada.

Napomena

ASP/HTML kod koji je predstavljen na stranicama ove knjige može predstavljati izazov zbog teškog reprodukovanja dugih linija koda. Kod, prema tome, treba da bude uzet direktno sa CD-a, da bi se obezbedili odgovarajuće formatiranje i funkcionalnost. Kod koji se nalazi u ovoj knjizi se retko razlikuje od onog sa CD-a i temeljnije se može pratiti kada se učita sa CD-a.

 

Izbor iz iste oblasti

 

Osnove programiranja za 24 časa
 

Greg Perry

Osnove programiranja za 24 časa

Počnite odmah. U samo 24 lekcije u trajanju od jednog časa i manje,dobićete temeljni uvod u kompjutersko programiranje i naučiti da pišete jednostavne programe u Basic-u i Javi... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server
 

Noel Jerke

Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server

Elektronska trgovina (electrical commerce, ili e-commerce) je u današnje vreme hit u skoro svakoj industriji. Bez obzira da li se trudite da direktno stignete do potrošača, ili... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Java 9
 

Peter Verhas

Java 9

Java 9 i nove funkcije u njemu poboljšavaju Javu - jedan od jezika koji programeri najčešće koriste za izgradnju robusnih softverskih... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Mašinsko učenje uz PyTorch i Scikit-Learn
 

Sebastian Raschka

Mašinsko učenje uz PyTorch i Scikit-Learn

Ova knjiga o biblioteci PyTorch biće vaš kompanjon za mašinsko učenje u programskom jeziku Python, bilo da ste Python programer koji tek počinje da se bavi mašinskim učenjem ili... ceo tekst Ceo opis knjige

 

C#, naučite za 24 časa
 

James Foxall, Wendy Haro-Chun

C#, naučite za 24 časa

U samo 24 lekcija naučićete C#, Microsoftov najnoviji programski jezik, korak po korak od vodećeg stručnjaka James Foxall. Svaka lekcija je nadograđena na prethodnoj - omogućavajući... ceo tekst Ceo opis knjige