Oblasti Računari Unix, Linux

Zvanična Ubuntu knjiga + DVD

 

Zvanična Ubuntu knjiga + DVD
Autor: Grupa autora Spisak svih knjiga  
Prevod:  
+ CD: Da
ISBN: 978-86-7991-322-7  
Format:  
Strana: 512  
Povez:  
Izdavač: Cet Spisak svih izdanja  
Godina: 2008.  

 

Cena: 1890 din, 16.43 €, 21.00 $

 

 

Poslednjih godina, operativni sistem Ubuntu naprečac je osvojio svet informacionih tehnologija i otvorenog koda. Naizgled niotkuda, taj “mali operativni sistem koji obećava" rascvetao se u raskošni sistem za stone i server računare koji nudi nešto čime je osvojio srca korisnika širom sveta. Pored toga što je tehnički izuzetno jak operativni sistem i posebno vodi računa o kvalitetu, Ubuntu svoj uspeh duguje stalno rastućoj zajednici vatrenih pristalica i korisnika koji su podržali, opisali i preispitali svaki milimetar Ubuntu prostranstva. Ova knjiga je najbolji put da se što bolje upoznate sa svim mogućnostima koje Ubuntu nudi. Ova knjiga nudi i mnoštvo saveta kako da otklonite moguće prepreke i da nastavite da radite bez stresa i problema. Takođe, saznaćete i šta su mogućnosti Edubuntua i Kubuntua.

Svi korisnici računara koji žele da idu u korak sa novim tehnologijama i koje zanimaju novi operativni sistemi koji su pored mnogih prednosti koje nude i besplatni. Ova knjiga će biti podjednako razumljiva i onima koji su dobro upoznati sa radom računara, ali i onima koji se sa informacionim tehnologijama prvi put susreću. Ubuntu nudi mnoge pogodnosti i sve je popularniji širom sveta i to u najrazličitijim sferama. Ubuntu zajednica se širi, pa ćete možda i vi jednog dana dati svoj doprinos ovom slobodnom softveru i olakšati svakodnevni rad mnogima.

Poglavlje 1 – Upoznajte Ubuntu: ovaj nadahnuti uvod opisuje Ubuntu projekat, njegovu distribuciju, postupak razvoja i deo prošlosti koja je sve to omogućila.

Poglavlje 2 – Instaliranje Ubuntua: pokrenite postupak instaliranja i pripremite Ubuntu da se izvršava na vašem računaru.

Poglavlje 3 – Korišćenje radne površine Ubuntua: brzometno saznajte što više o radnoj površini Ubuntua i aplikacijama koje su njegov sastavni deo, a zatim istražite načine na koji možete prilagoditi njegovu radnu površinu.

Poglavlje 4 – Naprednije korišćenje i upravljanje Ubuntuom: istražite neke od naprednijih načina za korišćenje Ubuntua, uključujući i upravljanje samim sistemom. Naučite kako da instalirate programe i upravljate njima, koristite hardver i štampač, stupate u vezu sa udaljenim računarima, koristite terminal i pokrećete neke od Windows programa na operativnom sistemu Ubuntu.

Poglavlje 5 – Ubuntu server: u ovom odeljku upoznaćete kako se instalira i administrira Ubuntu server, a između ostalog obuhvaćeni su upravljanje softverskim paketima sa komandne linije, osnovne teme koje se tiču bezbednosti i napredne mogućnosti instalacionog programa kao što su upravljanje logičkim volumenima i RAID diskovima.

Poglavlje 6 – Podrška i uobičajeni problemi: sastavljen od više manjih delova sa mnogo malih, nezavisnih saveta ovo poglavlje vas uči kako da rešite uobičajene probleme ili ispunite očekivanja.

Poglavlje 7 – Korišćenje Kubuntua: najpopularniji projekat koji je nastao uporedo sa Ubuntuom je Kubuntu. Ovo poglavlje nudi dovoljno predznanja za početak.

Poglavlje 8 – Ubuntu zajednica: upoznajte širinu Ubuntu zajednice, između ostalog i to ko su ljudi koji grade, potpomažu, šire, podržavaju, opisuju, prevode i zagovaraju Ubuntu i kako se možete priključiti zabavi.

Poglavlje 9 – Projekti koji su povezani sa Ubuntuom: istražite svet drugih distribucija koje okružuju Ubuntu, među njima Xbuntu, nUbuntu, Launchpad i Bazaar.

Poglavlje 10 – Korišćenje Edubuntua: pročitajte podroban opis Edubuntu distribucije koja se koristi u obrazovanju i odgovarajuće zajednice.

Dodatak A – Dobro došli na komandnu liniju: iskoristite moć komandne linije uz pomoć jasnih, jednostavnih za korišćenje, primera iz ovog poglavlja.

Dodatak B – Osnivačka dokumenta Ubuntua: pregledajte neke od ključnih dokumenata koji definišu Ubuntu, između ostalih Pravila ponašanja, Ubuntu politiku licenciranja, Ubuntu filozofiju i Opis sastavnih delova Ubuntua.

Dodatak C – Verzija 3.0 Creative Commons licence o deljenju autorskih prava.

Dodatak D – Ubuntu programi koji odgovaraju Windows programima.

 

Kratak sadržaj

Uvod
Poglavlje 1: Upoznajte Ubuntu
Poglavlje 2: Instaliranje Ubuntua
Poglavlje 3: Korišćenje radne površine Ubuntua
Poglavlje 4: Naprednije korišćenje i upravljanje Ubuntuom
Poglavlje 5: Ubuntu server
Poglavlje 6: Podrška i uobičajeni problemi
Poglavlje 7: Korišćenje Kubuntua
Poglavlje 8: Ubuntu zajednica
Poglavlje 9: Projekti koji su povezani sa Ubuntuom
Poglavlje 10: Korišćenje Edubuntua
Dodatak A – Dobro došli na komandnu liniju Poglavlje 14:
Dodatak B – Osnivačka dokumenta Ubuntua
Dodatak C – Verzija 3.0 Creative Commons licence o deljenju autorskih prava
Dodatak D – Ubuntu programi koji odgovaraju Windows programima.
Indeks

 

Izbor iz iste oblasti

 

Kylix – Razvoj Linux aplikacija
 

Marco Cantu, Uberto Barbini

Kylix – Razvoj Linux aplikacija

Mastering Kylix 2 – upotpunosti ovladajte RAD alatom koji je napravljen specijalno za Linux okruženje. Kylix 2 nagoveštava velike mogućnosti u svetu Linux aplikacija. Knjiga... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Skok u Linux
 

Jenet Valade

Skok u Linux

Znate svoj način rada u Windowsu (ili možda Mac-u, ili čak UNIXu). Sada ste spremni za Linux. I nemate ni minuta za gubljenje. Dobrodošli. Ova knjiga je za vas. Janet Valade... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Red Hat Enterprise 3 bez tajni
 

Michael Jang

Red Hat Enterprise 3 bez tajni

Sve što treba da znate da biste mogli efikasno da koristite Red Hat Enterprise Linux. Ovladavanje Red Hat Enterprise Linuxom 3. Vaš kompletni vodič za vodeću svetsku Linux... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Linux, moćni alati
 

Roderick W. Smith

Linux, moćni alati

Pitate se da li je mogiće raditi efikasnije u X Window sistemu ili iscediti više iz Vašeg hardvera? Ili možda tražite način da poboljšate rad Vašeg web čitača ili se pitate koji je... ceo tekst Ceo opis knjige

 

Ubuntu 8 za svakog
 

Saša Prudkov

Ubuntu 8 za svakog

Knjiga je namenjena korisnicima koji se prvi put sreću sa operativnim sistemom GNU / Linux i distribucijom Ubuntu. Osnovni akcenat je stavljen na proces instalacije i osnove... ceo tekst Ceo opis knjige