Ep o Gilgamešu

 

Staru glinenu ploču na kojoj se nalazi deo priče o junaku nadljudskih sposobnosti, delom božanstvu, Sjedinjene Američke Države će vratiti Iraku. Ploča je još poznata i kao Gilgamešov san i deo je sumerskog Epa o Gilgamešu, 3.600 godina starog religijskog spisa.

To je jedno od najstarijih književnih dela u istoriji čovečanstva i ukradeno je iz iračkog muzeja tokom Zalivskog rata 1991. godine. Tokom poslednjih 30 godina krijumčarena je kroz mnoge države, a pratila su ga i lažna dokumenta. Do pre samo dve godine, ploča je bila istaknuta u muzeju u blizini sedišta američke vlade.

Ep o Gilgamešu je najstarija poznata epska poema.

Ploča je ispisana na akadskom jeziku klinastim pismom - sistemom pisanja na glini koji se koristio u drevnoj Mesopotamiji pre više hiljada godina. Otkriven je 1853. godine, kada je 12 ploča pronađeno u ruševinama biblioteke asirskog kralja Asurbanipala, u severnom Iraku.

Događaji i radnja se odvijaju oko kralja Gilgameša od Uruka - oblasti današnjeg južnog Iraka. Mit se zasniva na stvarnom kralju koji je vladao negde između 2.800 i 2.500 godina pre nove ere.U priči kralj Gilgameš je bio polubog, nadljuske snage, koji je takve moći nasledio od majke.

U pratnji saputnika, čoveka koga su odgajile životinje, ubio je Nebeskog bika koji je predstavljao nasilje bogova, i pokušao da otkrije tajnu večnog života. U drugoj avanturi otplivao je do dna mora kako bi ubrao biljku koja omogućava besmrtnost, koju mu je zmija ukrala.

Ploča snova govori o delu epa u kome heroj majci opisuje vlastite snove, a ona ih tumači kao najavu dolaska novog prijatelja, koji će mu postati saputnik. Na drugom stupcu ploče, žena odvodi Gilgamešovog saputnika u pastirski kamp radi seksualnog susreta.

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti