Hari Poter, prvo izdanje

 

Prvo izdanje knjige o Hariju Poteru prodato je u Sjedinjenim Američkim državana za 471.000 dolara, što je, prema rečima aukcionara, svetski rekord za književno delo fantastike iz 20. veka.

Britansko izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti" iz 1997. u tvrdom povezu i sa ilustracijom u boji na koricama opisano je kao „magično, neverovatno svetlo i skoro netaknuto".

Aukcijska kuća sa sedištem u Dalasu saopštila je da je štampano samo 500 primeraka knjige sa posebnim povezom. Konačna cena bila je šest puta veća od pretprodajne procene od 70.000 dolara.

Prethodne aukcijske cene za prva izdanja Harija Potera kretale su se od 110.000 dolara do 138.000 dolara.

„Ne samo da je to najskuplja knjiga o Hariju Poteru ikada prodata, već je to i najskuplje komercijalno objavljeno delo fantastike 20. veka ikada prodato”, rekao je izvršni potpredsednik Heritidž aukcije Džo Madalena.

Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.

Britanski pisac J. K. Roulingova je napisala još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka bez roditelja koje su prevedene na 80 jezika i prodate u oko 500 miliona primeraka širom sveta. Knjige su pretvorene u osam filmova koji su zaradili 7,8 milijardi dolara na svetskim blagajnama.

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti