Ko je Vaš omiljeni ruski pisac?

 

Ruski jezik je oduvek bio poznat po stvaranju literature izuzetnih zasluga.

Imena poput Tolstoja, Čehova i Dostojevskog pomogla su u oblikovanju moderne svesti Evrope, sa njihovim uticajem koji se proteže daleko izvan Rusije.

Ali šta Rusi misle o ovim književnim divovima, čije je delo naišlo na tako visoko poštovanje u inostranstvu?

Euronjuz je otišao u Moskvu i Sankt Peterburg i pitao meštane o omiljenim ruskim autorima:

Puškin

„Moj omiljeni ruski pisac je Puškin. Zašto Puškin? Puškin je veliki pisac svog vremena. Možemo reći da je pravi genije svog vremena. Napisao je mnogo pesama i romana. On je kao Šekspir svog vremena”,  odgovorio je jedan ruski navijač.

Mnogi smatraju Puškina osnivačem velike ruske književnosti. On je bio višestruki autor, pisao je sve, od poezije do romana, kratkih priča, do drama.

Dostojevski

„Moj omiljeni ruski pisac je Dostojevski. Mislim da je tako jer je proučavao prirodu ljudi, a ne društva. Većina ruskih pisaca je pisala o društvu, o globalnim problemima. Zaboravljaju da je svrha književnosti da rešava probleme čoveka. Dostojevski se usredsredio na dušu ljudskih bića”, rekao je jedan stanovnik Moskve.

Fjodor Dostojevski je rođen u Moskvi 1821. godine i najpoznatiji je po svojim dugim romanima i kratkim pričama. Književni kritičari kažu da su njegovi romani oblikovali bezbrojne akademske tradicije.

Tolstoj

„Oštro opisuje ljudsko iskustvo. Bira suprotstavljene likove iz različitih delova života i majstorski ih prikazuje. Osećaš se kao da si u knjizi.”

Osim što je slavljen kao verovatno najveći pisac svih vremena, Tolstoj je možda poznatiji po tome što je napisao najtežu knjigu za čitanje u istoriji – Rat i mir. Lav Tolstoj je rođen u Jasnoj Poljani 1828. Njegovi dugački romani su hvaljeni zbog zapanjujuće tačnih prikaza društva i čovečanstva i čistog bogatstva književnosti.

Čehov

„Anton Čehov je bio veoma talentovan pisac. U svom kratkom životu, proizveo je mnogo kratkih priča”, rekao je jedan Rus.

Antona Čehova doživljavaju kao majstora moderne kratke priče. Rođen u Taganrogu, Rusija 1860. godine, nije postojao nijedan aspekt života koji bi bio previše trivijalan da bi izbegao Čehovljevo realističko pero. Pisac se isticao i u pisanju drama.

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti