Najbolje knjige o fotografiji 2021.

 

Amazonija

U kolonijalno doba, brazilski evropski doseljenici nazivali su malarijsku džunglu Amazonije prepunu zmija „zelenim paklom“.

Sebastijan Salgado vidi je kao crno-belo nebo, ili kao raj koji se gubi – nije zatvoren za nedostojna ljudska bića, već su ga farmeri smanjili i izgnječili rudarenjem. Salgado mitologizuje pejzaže koje fotografiše, a njegova dokumentacija od šest godina u Amazonu izgleda kao repriza prve nedelje u Postanku. Dok se kišne oluje povlače od pare, očigledno rastopljene zemlje, suvo zemljište se učvršćuje; plemenski ljudi se penju iz reke i počinju da se povećavaju i množe; zavet tvorca sa njegovom biodiverzitetnom kreacijom obnavlja duga koja se nadvija nad planinama.


Leva obala Donjeg Rio Negra, blizu arhipelaga Anavilhanas.

Salgado prikazuje autohtone Amazonke kao plemenite divljake, nevine, ali zapanjujuće elegantne sa svojim pernatim pokrivalima za glavu i šarenim bojama lica. Izbačeni iz raja, njihovi potomci iz poslednjih dana izvode erotizovane ratne plesove.

Nasleđe

Helmut Njutn, koji je uživao da svoje sofisticirane ženske subjekte svodi na primitivno stanje, video je odeću kao fetiš odeću koja otkriva telo umesto da ga pokriva.


Perverzni prikazi: Loren Haton, Majami, 1989, iz Zaveštanja Helmuta Njutna.

Džeri Hol stišće komad krvave govedine uz njeno lice, a druga manekenka pokazuje Bvlgari dragulje na zapešćima i prstima dok seče nekuvanu piletinu. U Njutnovom perverznom prikazu lepota je čin nasilja, oružani napad na prirodu.

Američka geografija

Američka geografija Meta Bleka: „Obračun sa snom” je tragični atlas, koji dokumentuje duge mesece na putu u siromašnim delovima zemlje. Paleta je oštra, mastiljasto crna i ledeno bela, sa letovima opakih Hičkokovskih ptica koje zaklanjaju isprano ili pepeljasto nebo. Ako sunce sija, blista iz otpadnih flaša sa alkoholom, a muzika koja prati Blekovo zaustavljanje napretka stvara se škripom plastičnih sedišta u autobusu Greihound.

Kada se zapadni horizonti otvore, prostor izgleda pusto, a ne veličanstveno iskonski kao Salgadov Amazon. Ipak, fotografije daju stoičko dostojanstvo ovim izgnanicima iz sjajnog američkog obećanja, a beleške iz Blekovih dnevnika otkrivaju koliko je saosećajno slušao njihove živahne priče o jadu.

Godina koja je promenila naš svet

Knjiga „Godina koja je promenila naš svet” beleži pandemiju u jarkoj, ponekad razderanoj boji. Počinje izlaganjem nečega što niko ne želi da vidi, dok biciklista u Vuhanu u prolazu naglašeno ignoriše leš koji je pao na ulici.


Monasi početnici koji nose štitnike za lice u budističkom hramu Vat Molilokkajaram u Bangkoku, april 2020, iz knjige „Godina koja je promenila naš svet”.

Nadrealne neobičnosti uskoro mame oko. Indijski policajac nosi šiljasti crveni korona virus kao kacigu; u Virdžiniji, lutke iz izloga u večernjim haljinama zauzimaju alternativne stolove u otmjenom restoranu kako bi nametnuli socijalno distanciranje. Pri kraju, naos katedrale u Solsberiju postaje klinika za vakcinaciju, dok u operskoj kući u Barseloni gudački kvartet izvodi serenade publici od 2000 saksijskih biljaka. Oba spektakla su postapokaliptična, ali nekako ohrabrujuća: religiozna vera ustupa mesto medicinskoj nauci, a zelenilo ponovo nasleđuje zlostavljanu Zemlju.

Izvor: Gardian, Piter Konrad

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti