Pet čuvenih knjiga koje su napisane u zatvoru

 

Kada zamislimo kako su naši omiljeni pisci pisali svoja najveća remek-dela, često se pitamo gde su tada bili. Da li su tražili samoću ili su više voleli lokalnu kafanu? Da li su putovali ili su bili kod kuće za radnim stolom?

Mnogi od ovih autora, međutim, nisu imali izbor mesta pisanja; bili su u zatvoru. Bilo da su bili ratni zarobljenici ili žrtve nepravde, mnoga velika dela nastala su unutar četiri zida zatočeništva.

1. Uteha filozofije, Boeti

Knjiga je napisana dok je bio u zatvoru zbog zavere protiv gotske vladavine. „Uteha filozofije” je priča koja pokreće pitanja od velike važnosti.

2. Istinita priča o mojim eksperimentima, Gandi

Jednostavna i spontano napisana knjiga opisuje život Mahatme Gandija i njegov doprinos borbi za nezavisnost. Gandi je ovu knjigu napisao 1932. dok je služio kaznu u zatvoru Jervada u Puni.

3. Don Kihot, Servantes

Servantesov „Don Kihot” je knjiga koja je inspirisala skoro svaki književni pokret tokom 18. veka. Čak i 400 godina nakon prvog objavljivanja, „Don Kihot” ima i relevantnost i važnost. Zarobljen od Turaka 1575. godine, Servantes je napisao ovu knjigu dok je bio zatočen.

4. Naša gospa od cveća, Žan Ženet

Debitantski roman Žana Ženetea smatra se njegovim najboljim delom. Ženet je dezertirao iz francuske vojske 1936. godine, nakon čega mu je suđeno kao dezerteru a zatvoren je u vojni zatvor.

5. Razgovori sa samim sobom, Nelson Mandela

Najpoznatiji politički zatvorenik na svetu u svoje vreme, Nelson Mandela opisuje lične intimne detalje tokom 27 godina zatvora – od 1963. do 1990. godine. Knjiga sadrži dnevničke beleške i pisma a bolna i lična pitanja obrađuju se sa velikom osetljivošću. Ova knjiga nudi uvid u život Nelsona Mandele.

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti