Posmrtni ostatci Migela de Servantesa

 

Iskopavanja u kripti madridske crkve otkrila su delove kostiju i štapove kovčega sa inicijalima „MC“. To je izazvalo nagađanja da će možda biti pronađen kostur pisca „Don Kihota“ Migela de Servantesa.

Servantes je sahranjen u madridskom „Convento de las Trinitarias Descalzas” pre skoro četiri veka, ali kovčeg sa njegovim ostacima izgubljen je tokom građevinskih radova u crkvi.

U prvoj fazi potrage korišćena je radarska oprema za prodiranje u zemlju. Oprema, zajedno sa informacijama o njegovim fizičkim karakteristikama, potrebna je za tačnu identifikaciju ostataka.

Antropolog Fransisko Ečeberija, koji je učestvovao u potrazi, rekao je da je važno prikupiti što više informacija o Servantesovim fizičkim karakteristikama kako bi se mogli precizno identifikovati ostaci.

„Servantes je sebe opisao da ima zakrivljen nos i grbavost, uzrokovanu osteoartritisom. Ali takođe je rekao da skoro da nema zube, samo šest“, objasnio je Ečeberija pre nego što je potraga počela. „Moramo tome dodati ono što svi znaju o Servantesu: njegovu ranjenu levu ruku“, dodao je on.

 

Spisak svih vesti Spisak svih vesti